@Nancsibacsi: "Merthogy a törvény betűje szerint te bizony az elmúlt 5 évben se voltál jogosult KATA-ra, és fizethetnéd be a 40%-os plusz adót, meg ami büntetést kiszabna a NAV."
De igen, jogosult voltam. Minek írkálsz róla, ha fogalmad sincs miről van szó?!
@bence.onwine: " pedig az utánad hozzászóló magyarázta el neked, hogy miért lőttél mellé."
mivel is magyarázta meg azt, hogy a narancsbor elnevezés nem hülyeség abban a világban ahol a gyülmölcsnévbor az adott gyümölcsből készült bort jelenti?
@ká. zé.: A héjon erjesztés elsősorban a kék szőlőkre jellemző technológia, de a fehér szőlőktől sem idegen.
Csak egy 24 órás héjon tartás képes egy fokkal emelni a must cukorfokát, emellett az ízanyagok kioldódása is intenzív. Természetesen csak makulátlanul egészséges szőlő esetén érdemes vele foglalkozni, hiszen ellenkező esetben inkább öngól a művelet.
Én rendszeresen héjon áztatok, ha lehetséges, bár a fehér szőlő teljes héjon kierjesztésével még nem próbálkoztam.
Az Irsai amit említettél kimondottan alkalmas a héjon erjesztésre, az illatos , zamatos fajtajellege miatt.
Manapság nem divat érteni ahhoz a feladatkörhöz, aminek elvégzésére mélyen tisztelt vezérlő csillagunk kinevezett/kineveztetett.
Sőt, kifejezetten érdem, ha valaki magas beosztásban nem ért ahhoz, amit csinál - fő, hogy jó pártkatona legyen.
Miért éppen a NÉBIH-nél lenne ez másképpen?
@kunzoo: Mészáros Kálmán beszélt a pét-natról, ezért került a cikkbe. Narancsbor kapcsán pedig az utánad hozzászóló magyarázta el neked, hogy miért lőttél mellé.
@kunzoo: A "narancsbor" héjon erjesztett fehér szőlőből készült bort jelent.
Irsai-ból én is csináltam kisérletképpen ilyet, sokkal ízletesebb illatosabb , volt mint ugyanabból a szőlőből a klasszikus eljárással készült. Pálinkát főztem a héjon erjesztettből, amit bornak szántam azt klasszikusan erjesztettem. Csak megkóstoltam mindkettőt mikor leforrt és a héjon erjesztett sokkal jobb lett. Ugyanaz a pince, hőfok, élesztő, stb...
Az idén tokai fajtákkal akarok ugyanígy bort készíteni, főleg hogy 80-90ft/kg körüli aron lehet jó szőlőt venni.
Nem vagyok borász 5-6q szőlővel "játszom" évente, a magam és barátaim örömére, hogy vegyszermentes, kézműves, egészséges borokat ihassunk.
Na akkor tisztázzunk néhány dolgot. A pét nat igazából degorzsálatlan pezsgő, ezért érthetetlen miért akarná a borok között látni a szerző.
Attól mert egy bor szűretlen, nem kell zavarosnak lennie. Ha zavaros, az hiba. Ezért gázos mikor egy zavaros bort elengednek, hisz lehet szűrve volt csak szétesett, aztán ráfogjuk szűretlen volt.
Narancsbor. Ha a meggybor, ribizlibor, málnanbor elfogadott, akkor valóban gázos ez az elnevezés. Szerintem a narancsból lehet iható gyümölcsbort készíteni. Almabor is van. Lónyálnak is hívhatnák, pont annyi köze van a lóhoz mint a narancshoz.
@Nancsibacsi: Vagy struccnak tetszik lenni, vagy csak hülye az úr, a KATA kört eddig is ellenőrizték, most pedig átírták, mert az eredeti törvényt is kontárok írták, most ugyanazok változtatták meg.
A vége az lesz, hogy a KATA alá tartozó vállalkozók újra visszatérnek az eredeti szabályozás alá.
@arthurthedent: Ha az fáj hogy a KATA kört törvény szerint fogják ellenőrizni, és nem lazábban, akkor gondolj bele abba, hogy mennyire fájna ha ezt 5 évre visszamenőleg megtennék, nem pedig csak 2021-től kezdődően. Merthogy a törvény betűje szerint te bizony az elmúlt 5 évben se voltál jogosult KATA-ra, és fizethetnéd be a 40%-os plusz adót, meg ami büntetést kiszabna a NAV.
Amit ti csak szeretnétek! Ezek százszorta rosszabbak, mint a 89 előtti SZOCIK (nem komcsik), ugyanis ezeknek nem parancsol senki, nincs olyan főnökük, mint Kádárnak voltak a szovjetek, itt a nép a főnök, nekik meg mindegy.
@arthurthedent: Veled meg mivan baszki??? Azt hiszed írtál valami frappánsat? Hogy jön ide az, hogy mivel szívsz a magánéletben? Annak a leírása más fórumokra tartozik, ott sírdogálj, itt a borokról van szó, te szerencsétlen. Megáll az ész az ilyen idióta trolloktól, komolyan.
Jövőre elméletileg kilencszer annyi adót kell majd fizetnem mint most, mert a kormány kijelentette, hogy én tulajdonképpen "visszaélek" a kisadózók egyszerűsített adózásával, mert ők azt sok évvel ezelőtt nem nekem csinálták, hanem a műkörmösöknek meg kubikosoknak.
E reszkető vadászkutyát sem érdeklin az egész, de én most háborodjak fel azon, hogy az egyik elvtárs nem úgy képzeli el a jó bort mint ahogyan azt a fejlett és művelt nyugati "borszakértő" urak elképzelik?
Jó, majd ha ráérek egy kicsit aggódni a borokon, akkor feltétlenül én is aggályosnak ítélem a narancsborok kjészítésének állami megítélését, hó?
Onwine
Utolsó kommentek:
arthurthedent 2020.09.01. 06:15:37
Hát nem akarlak elkeseríteni, de a cikkben nem "a borokról" volt elsősorban szó, hanem a magyar hatóságokról.
Bejegyzés: A magyar hatóságok semmit nem tudnak a borról?
arthurthedent 2020.09.01. 06:10:41
De igen, jogosult voltam. Minek írkálsz róla, ha fogalmad sincs miről van szó?!
Bejegyzés: A magyar hatóságok semmit nem tudnak a borról?
nincs1agy 2020.08.29. 15:40:34
Bejegyzés: A magyar hatóságok semmit nem tudnak a borról?
eßemfaßom meg áll 2020.08.29. 14:40:07
mivel is magyarázta meg azt, hogy a narancsbor elnevezés nem hülyeség abban a világban ahol a gyülmölcsnévbor az adott gyümölcsből készült bort jelenti?
Bejegyzés: A magyar hatóságok semmit nem tudnak a borról?
nincs1agy 2020.08.29. 10:59:44
Ez a kérdés, válasszatok ! :))
Bejegyzés: A magyar hatóságok semmit nem tudnak a borról?
Zalancelot 2020.08.29. 08:06:36
Csak egy 24 órás héjon tartás képes egy fokkal emelni a must cukorfokát, emellett az ízanyagok kioldódása is intenzív. Természetesen csak makulátlanul egészséges szőlő esetén érdemes vele foglalkozni, hiszen ellenkező esetben inkább öngól a művelet.
Én rendszeresen héjon áztatok, ha lehetséges, bár a fehér szőlő teljes héjon kierjesztésével még nem próbálkoztam.
Az Irsai amit említettél kimondottan alkalmas a héjon erjesztésre, az illatos , zamatos fajtajellege miatt.
Bejegyzés: A magyar hatóságok semmit nem tudnak a borról?
Magentax 2020.08.29. 06:31:46
Sőt, kifejezetten érdem, ha valaki magas beosztásban nem ért ahhoz, amit csinál - fő, hogy jó pártkatona legyen.
Miért éppen a NÉBIH-nél lenne ez másképpen?
Bejegyzés: A magyar hatóságok semmit nem tudnak a borról?
bence.onwine 2020.08.29. 00:38:50
Bejegyzés: A magyar hatóságok semmit nem tudnak a borról?
ká. zé. 2020.08.28. 23:12:04
Irsai-ból én is csináltam kisérletképpen ilyet, sokkal ízletesebb illatosabb , volt mint ugyanabból a szőlőből a klasszikus eljárással készült. Pálinkát főztem a héjon erjesztettből, amit bornak szántam azt klasszikusan erjesztettem. Csak megkóstoltam mindkettőt mikor leforrt és a héjon erjesztett sokkal jobb lett. Ugyanaz a pince, hőfok, élesztő, stb...
Az idén tokai fajtákkal akarok ugyanígy bort készíteni, főleg hogy 80-90ft/kg körüli aron lehet jó szőlőt venni.
Nem vagyok borász 5-6q szőlővel "játszom" évente, a magam és barátaim örömére, hogy vegyszermentes, kézműves, egészséges borokat ihassunk.
Bejegyzés: A magyar hatóságok semmit nem tudnak a borról?
kunzoo 2020.08.28. 21:49:42
Attól mert egy bor szűretlen, nem kell zavarosnak lennie. Ha zavaros, az hiba. Ezért gázos mikor egy zavaros bort elengednek, hisz lehet szűrve volt csak szétesett, aztán ráfogjuk szűretlen volt.
Narancsbor. Ha a meggybor, ribizlibor, málnanbor elfogadott, akkor valóban gázos ez az elnevezés. Szerintem a narancsból lehet iható gyümölcsbort készíteni. Almabor is van. Lónyálnak is hívhatnák, pont annyi köze van a lóhoz mint a narancshoz.
Bejegyzés: A magyar hatóságok semmit nem tudnak a borról?
Csaba121 2020.08.28. 20:42:22
Bejegyzés: A magyar hatóságok semmit nem tudnak a borról?
kontrapunkt 2020.08.28. 15:44:30
A vége az lesz, hogy a KATA alá tartozó vállalkozók újra visszatérnek az eredeti szabályozás alá.
Bejegyzés: A magyar hatóságok semmit nem tudnak a borról?
Nancsibacsi 2020.08.28. 14:04:03
Bejegyzés: A magyar hatóságok semmit nem tudnak a borról?
Visceroid 2020.08.28. 13:57:04
Amit ti csak szeretnétek! Ezek százszorta rosszabbak, mint a 89 előtti SZOCIK (nem komcsik), ugyanis ezeknek nem parancsol senki, nincs olyan főnökük, mint Kádárnak voltak a szovjetek, itt a nép a főnök, nekik meg mindegy.
Bejegyzés: A magyar hatóságok semmit nem tudnak a borról?
pistola 2020.08.28. 13:41:26
Bejegyzés: A magyar hatóságok semmit nem tudnak a borról?
Spidy.hu 2020.08.28. 13:17:45
Mivel téged szívatnak, ezért szívjon más is?
Magyaros hozzáállás, sajnos. Összetartás helyett széthúzás.
Bejegyzés: A magyar hatóságok semmit nem tudnak a borról?
arthurthedent 2020.08.28. 13:06:39
E reszkető vadászkutyát sem érdeklin az egész, de én most háborodjak fel azon, hogy az egyik elvtárs nem úgy képzeli el a jó bort mint ahogyan azt a fejlett és művelt nyugati "borszakértő" urak elképzelik?
Jó, majd ha ráérek egy kicsit aggódni a borokon, akkor feltétlenül én is aggályosnak ítélem a narancsborok kjészítésének állami megítélését, hó?
Bejegyzés: A magyar hatóságok semmit nem tudnak a borról?
Gyingizik 2020.08.14. 12:15:40
Van egy tiszaföldvári borász, aki hasonlóval próbálkozik, gondolom a Szentesihez képest kisebb volumenben.
www.szoljon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/osi-szolofajtat-fedezett-fel-a-tiszafoldvari-borasz-1255025/
Bejegyzés: Nehéz magadhoz térni egy Szentesi-kóstoló után...
muv 2019.09.08. 14:13:46
Bejegyzés: Santorini borait veszélyezteti a klímaváltozás
muv 2019.09.05. 17:56:44
Bejegyzés: Santorini borait veszélyezteti a klímaváltozás