Onwine

Santorini borait veszélyezteti a klímaváltozás

2019. szeptember 04. 11:16 - bence.onwine

santorini-asszirtiko-klimavaltozas-dulo.jpgA klímaváltozás új kihívások elé állítja a görög borászokat. Santorini szigetén hiába termelnek szőlőt több ezer éve, a megváltozott időjárási körülmények most újabb kihívások elé állítják a helyi borászokat.

A kis görög szigeten a szüretelt szőlő mennyisége a 2018. évihez képest idén 30 százalékkal, 2017-hez képest pedig 50 százalékkal kevesebb egy santorini borászat főborásza szerint. 

A helyi termelők attól félnek, hogy az egyre emelkedő hőmérséklet a megmaradt szőlő karakterét is meg fogja változtatni. A Santorini szigetén termelt borok híresen ásványosak a termőterületnek köszönhetően, de a magasabb hőmérséklet miatt félő, hogy megváltozhat a szőlők és így a borok karaktere, és emiatt gyümölcsösebb, édesebb borok készülhetnek itt a jövőben.

Stella Papadimitriou, a Hatzidakis borásza szerint a szüretek évről-évről egyre kevesebb termést hoznak, ők legalábbis ezt figyelték meg az elmúlt évtized éveiben.

Santorini egy kis, vulkáni sziget a görög szigetvilág közepén. A szigeten rendkívül forrón süt a nap, ráadásul folyamatosan fúj a szél, ezért a szigetre jellemző asszirtiko szőlőfajtát fészek formájúra alakítják a borászok, így védve a gyümölcsöt. Jellemzően citrusos ízjegyek és karakteres mineralitás jellemzik az asszirtiko borát.

santorini-asszirtiko-klimavaltozas-szolomunka.jpg

Helyi borász csavarja rá az új vesszőket a tőkére, így nyeri el a tőke a kosárformát, ami védi a gyümölcsöt az extrém környezeti hatásoktól.

A szőlész-borász ágazatra világszerte nagy hatással van a klímaváltozás, és nem csak azért, mert a szőlő legendásan érzékenyen reagál a hőmérsékleti ingadozásokra és az időjárás valamennyi változására. Nem is elsősorban a mennyiség, sokkal inkább a minőség miatt félnek Santorini borászai. A klímaváltozás ellen ugyan nem tudnak sok mindent tenni, de felkészültek rá, hogy a borkészítési eljárások megváltoztatásával alkalmazkodjanak a körülményekhez.

Santorinin jellemzően 70 éves szőlőtőkékkel találkozhatunk a vulkáni dűlőkben, a több ezer éves szőlőtermesztési- és borkészítési hagyományokkal rendelkező szigeten a helyi borászatok - saját bevallásuk szerint - több száz éves tőkékkel is bírnak. A szélnek és a vulkáni talajnak köszönhetően a szőlők mentesek a kártevőktől és a fertőzésektől, a helyi termelők pedig előnyben részesítik az organikus gazdálkodást.

Nem egyedülálló jelenség, hogy a klímaváltozás a szőlész-borász ágazatokban komoly változásokat eredményez. Angliáról pár évtizeddel ezelőtt maximum a magas minőséget képviselő borok feltétlen szeretete és tisztelete juthatott eszünkbe, a szigetország déli része azonban ma már alkalmas szőlőtermesztésre, és kiváló minőségű pezsgők készítésére.

iratkozz_fel_1.png

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://onwine.blog.hu/api/trackback/id/tr5615037464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2019.09.04. 16:04:40

Úgy állítja be az írás, mintha egy többezeréves termelés változna most meg. Nyilván nem erről van szó, az elmúlt többezer évben a jelenleginél nagyobb klímaváltozások is voltak.

A mostani bor karaktere tud megváltozni. Azt nem tudjuk, milyen volt a régebbi bor, mert az már korábban a mostanira változott. És ugyanez igaz a mennyiségre is.

Szóval úgy foglalnám össze a cikk lényegét hogy "Santorinin többezer éve termelnek bor, aminek a minősége és mennyisége folyamatosan változott és változik ma is".

Csak azért írom, mert ez a hozzáállás annyira tipikus...

bence.onwine 2019.09.04. 16:07:32

@p.a: "Úgy állítja be az írás, mintha egy többezeréves termelés változna most meg." Nem úgy állítja be, utalás sincs erre. Persze, ha ezt a "tipikus hozzáállást" akarod belelátni, akkor lelked rajta.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2019.09.04. 16:12:09

@bence.onwine: "Santorini szigetén hiába termelnek szőlőt több ezer éve, a megváltozott időjárási körülmények most újabb kihívások elé állítják a helyi borászokat."

Ez szerintem pont ez. Ha szerinted nem így jön le sokaknak, akkor hidd el nekem, hogy sokan nem úgy gondolják, mint te.

bence.onwine 2019.09.04. 16:15:43

@p.a: "csábító lehetőség", hogy mondatelemzési és szövegértelmezési vitába kezdjek veled, de sajnos se a blog, sem pedig ez a bejegyzés nem erről szól.

Pont, hogy a citált mondat nem ezt jelenti, ha Te továbbra is ezt akarod belelátni, lelked rajta, hidd el, hogy nem erről van szó. És legyen is itt a vége ennek a diskurzusnak, remélem találsz azért érdekes és értekes gondolatokat, cikkeket ezen a blogon.

Üdv,
Bence

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2019.09.04. 16:20:22

@bence.onwine: Igen, persze, bocs, érdekes az infó is meg a földön fekvő gombócos művelést is jó volt újra látni. Mondatelemzésbe meg ne kezdjünk, mert az olvasó sem mondatelemez.
Eleve azért kattintottam ide, mert érdekelt.

Brix 2019.09.04. 19:28:00

Vagy inkább az, hogy sokkal jövedelmezőbb a turisták fogadasa, mint a szőlőtermelès..Ma jöttem haza, nagyon èrdekes klímája van...a meltemi ,az èszakról fújó szèl, folyton hűti a szigetet, így augusztusban is csak 25-27 fok van, amikor Athèn környèkèn 36 fokot mèrnek...A víz is egèszen hideg...A klímaváltozás, melegedès lètezik, de a Kikládok lehet hogy mèginkább szelesebbè válik, de nem lesz soha extrèm hőrekordok helyszíne..Egèsz Európában hőrekordok születtek az idèn nyáron, a Kikládok viszont hűvös volt, hűvösebb mint általában...

inteligencs elenzeki 2019.09.04. 20:21:26

Nagyon jó kis boruk van, egyszer vettem egy öregtől (20 évvel ezelőtt) egy üveggel. Nekem tetszett. A somlói juhfarkra hasonlított az íze.

bkkzol 2019.09.05. 03:28:01

Igen, a mennyiség és a minőség is folyamatosan változik. Ilyen földön fekvő, bokros műveléssel Törökország anatóliai részén találkoztam, igaz ott nem formázták kosárrá. Érdekes. Ezt csak extra száraz, szeles helyen lehet így művelni.
Az angliai borok azért komoly veszélyt nem jelentenek a piacon.

muv 2019.09.05. 09:13:25

@bence.onwine: esetleg elarulnad, hogy ez esetben a kerdeses mondatnak mi is a jelentese? mert a "nem ezt jelenti" nem hoz kozelebb a megerteshez.

bence.onwine 2019.09.05. 09:31:09

@muv: Szia, szerinted mit jelent?

bence.onwine 2019.09.05. 09:40:00

@bkkzol: Hello, az angolok pezsgőben meglehetősen erősek, igaz, a mennyiség még nem számottevő: www.telegraph.co.uk/news/2016/04/20/english-sparkling-wine-beats-champagne-in-paris-blind-tasting/

De ha megnézed az idei Decanter angol díjazottjait, ott is egész szép eredményeket találsz: awards.decanter.com/DWWA/2019?WineCountry=2777&Region=&Award=&Colour=&Style=

muv 2019.09.05. 13:08:39

@bence.onwine: fent kifejtetted, hogy nem kivansz ertelmezesrol vitatkozni. akkor meg miert kerdezel vissza? miert nem irod le egesz egyszeruen azt, hogy mit kivantal mondani?

bence.onwine 2019.09.05. 17:27:01

@muv: Szerintem egyértelmű, de szívesen segítek, ha neked nem az.

muv 2019.09.05. 17:56:44

@bence.onwine: igen, ezt a segitseget kerem mar a harmadik hozzaszolasban. koszonom!

muv 2019.09.08. 14:13:46

szoval nincs valasz. hm...
süti beállítások módosítása