Onwine

Akik odatették a világ legnagyobb borversenyén 2019-ben

2019. június 11. 15:42 - bence.onwine

Borászatok az idei Decanteren, akik bizonyították, hogy nem csak Magyarországon világhírűek

decanter-borverseny-2019.png

A Decanter World Wine Awards valószínűleg a világ legjelentősebb borversenye, az itt érmet kiérdemlő borászatok joggal mondhatják, hogy a világelitbe tartoznak. Márpedig a nemrég véget ért megmérettetésen 3 magyar bor platina-, további 7 pedig aranyérmet kapott, ezt pedig a világon bárhol kiteszik az ablakba.

A borversenyekről a borászok, borszakírók és a szakavatott fogyasztók körében is megoszlanak a vélemények, és igaz ami igaz: nem kell sokáig számolnia annak, aki a valóban értékes megmérettetéseket akarja listázni.

A brit Decanter bormagazin versenye ugyanakkor vitán felül a világ élvonalába tartozik és nem egyszer találkozunk a legjobb, legnagyobb, legjelentősebb jelzőkkel, ha a Decanter World Wine Awards-ról szóló beszámolókat olvassuk.

A gyorsan hozzáférhető eredményekből csináltam egy táblázatot, ami alapján kijelenthető, hogy a Decanter World Wine Awards a 2010-es évek óta rendkívül népszerű megmérettetés a magyar borászok körében is. S bár volt jobb évünk is a Decanteren, egyáltalán nincs okunk panaszra.

decanter-borverseny-magyar-borok-2019.png

A táblázat saját gyártmány és csak azért ilyen ronda screenshot, mert nem boldogultam a blog.hu táblázatszerkesztőjével, szebbet csinálni pedig már nem volt időm. Az adatok természetesen hitelesek, INNEN vettem valamennyit.

A Decanter verseny története, az elérhető eredmények változásai megérnek egy külön bejegyzést, aminek záros időn belül neki is esek, de addig koncentráljunk az idei viadal részleteire.

A verseny legjobb magyar borai között idén is a tokajiak vitték a prímet, és bár főleg édes borokkal nyűgözték le a tapasztalt zsűrit, akadt azért pár száraz tétel is a legjobbak között. Egész pontosan 2 db, ha csak a szűk elitet, vagyis a platina- és aranyérmes borokat nézzük.

Ők szállították az idei versenyre a legjobb magyar borokat:

Béres Szőlőbirtok és Pincészet

Holdvölgy Pincészet

Juliet Victor 

Füleky Pincészet

Grand Tokaj

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

Kreinbacher Birtok

Kvaszinger Borászat

A fentiek közül két pincészet rögtön 2-2 magas rangú elismerést is kiérdemelt, borok terén a Höldvölgy Pincészet nyert aranyérmet száraz borral, egyedüli nem tokaji pincészetként pedig a Kreinbachert Classic Brut pezsgője vehetett át aranyérmet.

Szintén kiváncsiságból megnéztem gyorsan, hogy milyen mélyen kell a zsebébe nyúlnia annak, aki a fenti kritériumoknak megfelelő, aktuálisan legjobb magyar borokat, pezsgőket akarja megkóstolni. Érdemes lenne arról is egy összeállítást készíteni, hogy más nemzetek hasonló eredményt elérő borait mennyiért lehet beszerezni, de az igazat megvallva a magyar top borok árait sem annyira egyszerű kideríteni.

Megunva a böngészést, inkább dobtam pár levelet az érintetteknek, remélhetőleg a következő Decanter témájú bejegyzés már hasznosabb lesz ilyen szempontból. Csodák persze nincsenek, valószínűleg aszúkat átlagosan 20.000.- forint körüli palackáron lehet beszerezni, de például a Holdvölgy Vision 2017 száraz borát 4.000.- forintért is megrendelhetjük a pincészet saját webshopjából.

Addig is marad a büszkeség és a gratuláció, no meg talán be is szerzek pár Decanter 95+ pontos bort, hogy legyen itt végre kóstolójegyzet és durván szubjektív borleírás is. A győztes magyar borokat IDE KATTINTVA listázza a Decanter, javaslom a táblázatban az Award cellára kattintani, ha egy kvázi sorrendet akartok látni.

 

iratkozz_fel_1.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onwine.blog.hu/api/trackback/id/tr8314889148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása