Onwine

Családi borászatok - évszázados tradíció és összetartás

2019. július 16. 13:26 - bence.onwine

frescobaldi-csaladi-boraszat-toszkana.jpgA legnagyobb borászcsaládokról adott ki könyvet a Steven Spurrier nevéhez köthető Academie du Vin. Magyar családokat sajnos hiába keresünk a listán, több száz éves hagyományokkal bíró olasz, spanyol, portugál és természetesen francia borászatokat azonban annál inkább.

Fiona Morrison (MW - Master of Wine) könyvet írt a világ 10 legjelentősebb családi borászatáról. Az Academie du Vin Library gondozásában megjelent kötet a sikeres borászatok történetén és szakmai jelentőségén túl igyekszik minél személyesebb közelségből bemutatni az évszázadok óta meghatározó családok életét.

A teljesség igénye nélkül Morrison könyvében megtaláljuk azt a Frescobaldi családot, amely a 12. század óta (!) meghatározó szerepet játszik Toszkána gazdasági, társadalmi és politikai életében, és borkészítéssel is 1308 óta foglalkoznak. 

Fejezetet kapott a holland gyökerekkel bíró Niepoort család is, akik Portugáliában 1842 óta foglalkoznak borászkodással. A legendás Douro-völgyben tevékenykedő család főborásza, Dirk van der Niepoort 2018-ban a német gasztronómiai magazin, a Der Feinschmecker év borásza elismerését érdemelte ki.

Természetesen Franciország sem maradhat ki egy ilyen összeállításból, az országot rögtön három borászat is képviseli. Közülük is a Liger-Belair család borászati hagyományai egészen 1815-ig vezethetők vissza. Ekkor alapította ugyanis a burgundiai birtokot Louis Liger-Belair, aki Napóleon egyik hadvezére is volt egyben.

Érdekes és izgalmas olvasmánynak tűnik a fülszöveg alapján, hiszen az évszázados borászati tradíciók mellett a családok összetartása és a vállalkozások sikeressé tétele is kell ahhoz, hogy valaki bekerüljön egy ilyen összeállításba. 

A 10 Great Wine Families eredetileg flamand nyelven jelent meg, de szerencsére már angolul is kapható, az Academie du Vin oldaláról meg is rendelhető a kötet (ITT), hardcore borrajongóknak kiváló nyári olvasmány lehet.

Bár tényleg eléggé elszántnak kell lenni a rendeléshez, Magyarországra 25 fontért szállítanak, így összesen 50 fontot kell fizetnie annak, aki borral foglalkozó hatalmas családi vállalkozásokról szeretne olvasni. Én lehet, hogy megvárom, amíg kikerül az Amazonra...

kattints4.png

(A címlapfotón a Frescobaldi család látható - VIA)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onwine.blog.hu/api/trackback/id/tr9614948962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása