Onwine

#maradjotthon és mentsd meg a kedvenc borászaidat, borbárjaidat!

2020. március 25. 16:01 - bence.onwine

 

 

person-drinking-wine-696219.jpgBorbárosok küzdenek az életben maradásért, és borászok csaptak fel saját boraik futárának 2020 márciusában, hogy a koronavírus-járvány idején Te ne maradj bor, ők pedig bevétel nélkül. Összeszedtem azokat, akiktől még ilyenkor is minden gond nélkül rendelhetsz bort, a listát pedig folyamatosan bővíteni fogom. Rendelj Te is magyar bort, hogy ha végre megint összejöhetünk a barátokkal, akkor legyen hol és legyen mit inni!

Egyhamar nem fogjuk elfelejteni 2020 tavaszát, és ezúttal nem a márciusi hóra fogunk elsősorban emlékezni, azt már amúgy is megszoktuk. A március 16-ai héten a legtöbb étterem és borbár bezárt, az úgynevezett vásárlóerő figyelme pedig inkább a toalett papír – liszt – cukor hármas felé fordult. Ez az ideálisnak éppenséggel nem nevezhető állapot márciusban már fixen így marad, de akkor se fogunk meglepődni, ha csak júniusban áll helyre a rend.

Támogasd őket, vegyél bort!

Borász vagy vendéglátós legyen a talpán, aki dalolva kibírja bevétel nélkül ezt az 1-3(-4-5-?) hónapot. Utóbbiak közül sokan be is zártak, de maradtak azért páran, akik küzdenek, mint malac a jégen, nem is beszélve a borászokról, akik egyre nagyobb számban csapnak fel saját boraik futárának.

Az önkéntes karantén és az egyre erősebb #maradjotthon láz idejében bort inni például kiválóan lehet, akár társasággal is, mi például egész remek estét csaptunk múlt szombaton a barátainkkal, pedig volt köztünk pár tíz kilométer és egy webkamera.

Tőlük biztosan tudsz rendelni a rendkívüli időszak alatt is

Nézzük, hogy melyek azok a borbárok és kik azok a borászok, akiktől akár már most azonnal is rendelhetnél bort házhoz:

  1. VinoPiano | Budapest | Tűzoltó utca

A natúr és természetes borok budapesti fellegvára normális körülmények között az Élesztőház pincéjében van és heti szinten tálalja a műértő közönségnek a speciális borászokat és boraikat. Jelenleg zárva tartanak, de összedobtak pár natúrboros pakkot, amelyet 15% kedvezménnyel még házhoz is visznek pár budapesti kerületben. Bencze Pisti, Pálffy Attila, Meinklang vagy Domaine de l’Ecu? Kattints a megfelelő linkre és rendelj!

VinoPiano Facebook itt | rendelés, csomagok és minden részlet pedig itt

  1. Vinikli | Budapest | Múzeum krt.

A Múzeum krt. biciklis borbárjában remegve várták a jó időt, hogy végre megint a „teraszon” napozhassanak egy-egy pohár Márga vagy Németh Janó mellett, de az élet ennél most sokkal könyörtelenebb volt. Bár a Vinikli a hatályos rendelkezésekkel összhangban továbbra is nyitva van 15 óráig, az azonban biztos, hogy nem ezekben a hetekben fognak bankot robbantani az amúgy remek kávéikkal. Aktuális borlista és a szállítás mikéntje felől érdeklődjetek telefonon, és ha úgy van, akkor kérjetek mellé egy flat white-ot is hátha…!

Vinikli Facebook itt | rendelési infók pedig itt

  1. Páger Pince | Gyöngyöspata | Mátra

Páger Matyi közel 10 évig (vagy 9, esetleg 8, majd kijavít remélhetőleg) készült a nagy premierre, de 2019-ben szerencsére úgy érezte: oké, ez már vállalható, piacra vele! Azért mondom, hogy szerencsére, mert csoda borokat hoz le nekünk a Gereg-dűlőből, biodinamikus művelésből, minimál kénnel dolgozva. Írjatok neki privátot és küldi a borlistát, személyes véleményem, hogy a kékfrankost és a fekete leánykát botor dolog kihagyni, de lehet, hogy ilyen a szürkebarát és a kékfrankos rosé, is de előbbit még nem kóstoltam, utóbbira pedig már nem emlékszem. Viszont a folyamatot csekkoltam, ráírsz és pár napon belül kiviszi Neked, sőt, még a biztonságra is maximálisan odafigyel.

Páger Pince FB erre | rendelési részletekért ide kattints

  1. grand vin de Barnag | Barnag | Balaton

Natúrborok egy apró Balaton-felvidéki községből, Barnagról. Szilágyi Bence nem pont így képzelte az új évjárat debütálását, de ha már így alakult, akkor Budapesten és Balatonfüred környékén ő is kiszállít. Én az első turnusról lecsúsztam, úgyhogy légyszi Te is írj rá, hogy rendelnél, legyen minél hamarabb elég rendelés a második etapra. Dzsúz 1 és Pet Nat Barnagról, hajrá!

grand vin de Barnag Facebook | Dzsúz 1 és Pet Nat rendelésért ide katt!

  1. Ripka Gergely | Tokaj Magic | Tokaj

Gergő a Tokaj Kalauz szerzője (mindkét kiadásé), Tokaj szakértő és Tokaj bolond – a szónak a lehető legjobb és legpozitívabb értelmében. Rendszeresen jár a borvidékre, szakértőként különböző boros projektekben vesz részt, Tokaj specifikus kóstolósorozata, pedig külföldre is elviszi a tokaji borkultúra hírét és csodálatos tételeit. Mi mást tehetne ezekben a nehéz időkben: természetesen most is hidat épít a tokaji borászok és a borivók között, írj rá és beszéljétek meg, hogy mire gondoltál, szerintem ő az az ember, aki tutira segít neked.

Tokaj Magic a közösségi hálón | Gergő felhívása, részletek | releváns borblog, ha olvasni támad kedved

  1. Laposa Birtok | Badacsonytomaj | Badacsony

Nincs mese, az egyik legismertebb badacsonyi borászat és gasztrobirodalom is csak őrlángon él ezekben a napokban. A télen-nyáron Balaton zászlóvivői is biztosan megsínylik ezt az időszakot, és bár sok helyen kaphatóak a boraik, mégis azért szerepelnek ezen a listán, mert egycsapásra lettek a #borozzotthon „mozgalom” élharcosai is. Laposa Zsófi tematikus online kóstolókkal és borászati e-learninggel pörgeti a boros közeget, hála és tisztelet neki is, rendeljetek közvetlenül tőlük Laposa bort!

Laposa Birtok FB | online boros események by Laposa Zsófi

  1. Onwine | Budapest és országszerte

Ide szerénykedem magamat is, mert bár én sem ilyen grand openingről álmodtam, de valahol ennek is megvan a szépsége. Rajongok a nagy borokért, a ritka tételekért és a vintage egyediségekért, vagy csak azokért a borokért, amiket sehol, vagy máshol alig kapsz meg. Kivéve, ha veszed a fáradságot és elmész a borászhoz, összehaverkodsz vele és nagy boldogan kibányásztok a pince mélyéről valami olyat, amit emberfia nem látott már évek óta. Iszonyat történeteket tud mesélni egy-egy ilyen bor, megismételhetetlen és szó szerint páratlan élményt nyújt az arra fogékonyaknak.

Na, most például végre összeraktunk egy igencsak izmos borvidéki sort, méghozzá a Badacsony környékéről, amit addig-addig csiszoltunk, faragtunk, amíg túlontúl is limitált lett, de éppen ez benn a szép. Borok, infók, megrendelés

 

_IDE KATTINTVA_

 

Mióta kiraktam ezt az ajánlót, jöttek bőven újak, nekem meg egyre kevesebb időm maradt ezzel foglalkozni, ezért csak most frissítek, nem is mindenkivel, tőlük elnézést, ütöm a klaviatúrát és az időmet, hogy minél hamarabb mindenki kint legyen. Most is frissül azért pár pincészettel és bolttal, mindenki vegyen ott bort, ahol szeretne, mindenkinek nagy szüksége van rá... 

 8. Sabar Borház | Káptalantóti | Badacsony

Teljes mértékben elfogult vagyok a Sabarral kapcsolatban. Be kell vallanom, hogy februárban volt szerencsénk náluk/velük töltenünk egy estét és alaposan lekóstolni gyakorlatilag mindent, amit kóstolni lehetett náluk. Új évjárat, régebbi tételek, tartály- és hordóminták, a borélményen túl Ádám Gábor tulajdonos és csapata egészen lenyűgöző kedvessége és vendégszeretete volt az, ami gyaníthatóan örökké a kedvenc borászataim közé helyezte a Sabar Borházat. Azon kívül, hogy jó arcok, persze gyönyörű boraik is vannak. Én például alapvetően nem riadok meg a bátor hordóhasználattól, de Földi Bálintnak olyan képessége van a laza hordós és a príma tartályos jegyek közötti harmónia megtalálására, amelyre csak annyit tudok mondani: végtelenül elegáns. Ha még nem adtak el mindent a ’18-as Leszner Rajnaiból, vagy a ’17-es Kőmagas Kéknyelűből, akkor ezekből mindenképp tegyetek a kosárba, és menjen mellé a ’18-as Cabernet Franc-ból is!

Sabar Borház web | Sabar FB házhozszállítás részletei

9. Katona Borház | Balatonboglár | Dél-Balaton

Szintén egy pincészet, ahol nem tököltek sokat, villámgyorsan reagálva a helyzetre, már március 16-án meghirdették a széleskörű kiszállítást, akár már egy palack bortól is. Sőt, Katona Zsófi rögvest fejest ugrott az élő borkóstolók világába, és ezzel alaposan betáblázta saját magát is. Március 28-ától majdnem minden este jelentkezik Zsófi, aki online „kóstoltat” és mesél a borokról, ráadásul külön borcsomagokat is összeraktak Katonáék a rendkívüli helyzetre, ha ezekből rendeltek, akkor szó szerint együtt tudtok kóstolni Zsófival. Ha ajánlani kell, akkor a Bánom-hegyi Chardonnayt ki ne hagyjátok!

Katona Borház házhozszállítás részletek | online borkóstolók Katona Zsófival

10. Szászi Birtok | Hegymagas | Badacsony

 Szásziék rutinos e-kereskedők, nem is volt rá különösebb szükségük, hogy kitalálják a műfajt a vészhelyzet kihirdetésekor, bár nyilván ők is inkább a legendás panorámával megáldott éttermükben kóstoltatnának. Erre viszont most mindannyiunknak várni kell (reméljük csak egy) kicsit, a Szászi borokat azonban otthon is élvezhetjük. Fanni ajánlotta a figyelmembe, hogy Szásziék is küldenek házhoz borokat a magyar postával, és szerinte a Szigligeti Olaszrizling ’17 a kihagyhatatlan boruk. Szerintem pedig pakoljátok be mellé bármelyik Szigligeti Kabócás Olaszrizlinget, garantáltan nem fogtok csalódni, ha szeretitek a komoly borokat. De ha nem tudtok dönteni, akkor vegyetek borutalványt, támogassátok Szászi Endrét és családját, aztán, ha elül a vihar majd beváltjátok a hegymagasi teraszon ücsörögve. Nem nagyon lehet mellélőni!

Szászi Birtok a Facebookon | Szászi webshop

11. Varsányi Pincészet | Verpelét | Eger

Van abban valami sorsszerű, hogy a verpeléti Varsányi Pincészet nem sokkal a mostani helyzet kirobbanása előtt kapott gyönyörűen csillogó ezüstérmet a párizsi Vinalies Internationales-en, amire talán még a borverseny-szkeptikusok szerint is megsüvegelendő eredmény. A 2017-es Grand Selection Egri Kékfrankos Superior remekül szerepelt a francia borversenyen, így hiba lenne kihagyni abból a 6-os kartonból, amit Verpelétről országosan, díjmentesen szállítanak ki. Válogatni van miből, úgyhogy hadd szóljon, rendeljetek remek Varsányi borokat!

Varsányi Pincészet a közösségi hálón | Varsányi webshop

12. Borsika Pince | Abasár | Mátra

Kis pince a Mátrából, akiket különösen rosszul érintett ez a mostani helyzet: bároknak és a hozzájuk látogatóknak adták el eddig a boraikat, így most érthetően meg vannak lőve. GLS-szel szállítana, ahova kéred, spontán erjedésű, adalékmentes, még ként is csak a palackozásnál látott borokról van szó. A vulkanikus talajról, szigorú hozamkorlátozás mellett készült borokból még a ’16-os évjárat pörög (rosé, szürkebarát, zengő és chardonnay), de a részletekért mindenképp keressétek a pincét a fellelhető elérhetőségek bármelyikén, biztos vagyok, hogy örömmel válaszolnak minden felmerülő kérdésre.

Borsika Pince weboldal és kontakt | Borsika FB

13. IL PRIMO / Jekl Pincészet | Villány | Villány

A Jekl család borait szintén egyenesen a saját webshopjukból lehet beszerezni, az ilprimo.hu-n a családi pincészet borai mellett Jekl Flóra saját sorozata, az Il Primo is rendelhető. Flóra a Jekl sorból a kadarkát, a pinot noirt és a shirazt ajánlja, míg a saját sorozatából az IL PRIMO-t és az IL PRIMO Frizzantét ajánlja. Villány egyenesen az otthonodba, rendelj amíg lehet!

Jekl Pincészet a Facebookon | IL PRIMO – Jekl Flóra FB | IL PRIMO webshop

14. Söptei Pincészet | Csopak | Balatonfüred-Csopak

Ha valakiket több oldalról is leterített a koronavírus-járvány miatti távolságtartási kényszer, akkor azok Söpteiék voltak. Csopaki éttermüket is kénytelenek voltak bezárni, de ők sem adják fel: borfutár szolgáltatásuk mellett, ételt is rendelhettek tőlük elvitelre. Budapestieknek fájdalom, hogy csak Balatonfüred-Csopak környékén szállítanak ki, de mostanában úgyis sokan vonultak a Balaton-partra, reméljük, hogy többen rendelnek közülük Söptei bort is az önkéntes száműzetésbe. Varázslat, Kettesben, Illúzió, Harmónia – segítenek átvészelni a nehéz napokat.

Söptei Pincészet az interneten | Söptei Borfutár részletek

15. Borpont Delicate | Győr

A győriek és a város környékén élők sem maradnak bor nélkül a kritikus napokban, ráadásul 3 palack bor vásárlása esetén nemcsak hogy ingyen megkapják a rendelt tételeiket, de a számla végösszegének 10%-ával még a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Infektológiai Osztályát is támogatják. Megsüvegelendő a nemes kezdeményezés, és bár konkrét ajánlást nem kaptunk, abban biztos vagyok, hogy ha a következő pincék kínálatából rendeltek, akkor nem lesz baj: Árpád-hegy Pince (Szerencs/Tokaj); Benedek Pince (Gyöngyöstarján/Mátra); Kasnyik Családi Pincészet/Kürt-SK).

Borpont Delicate rendelési részletek | Borpont Delicate webshop

16. Lingvay Pincészet | Vác | Mátra-Síkvidéki körzet

Vác valaha saját borvidékkel és virágzó borkultúrával rendelkezett, mára azonban a tapasztaltabb borivók is nehezen mondanának akár csak egy váci pincészetet is. Pedig vannak, dolgoznak, a Lingvay Pincészet például rendszeresen szépen is szerepel a borversenyeken, és a járványhelyzetre való tekintettel ők is ellátják boraikkal a váciakat és a környéken élőket. Palackozott és bag-in-box borokat egyaránt rendelhettek tőlük, nincs rendelési minimum. Vácon, Rádon, Pencen, Keszegen ingyen, Váctól délre: Sződligeten és Gödön 800Ft a kiszállítás. Vácon belül ráadásul bringával viszik a bort, ami külön piros pont.

Lingvay Pincészet Instagram | Lingvay Pincészet rendelési infók és kontakt

17. Grócz Pincészet | Siklós | Villány

Igazi családi pincészet a villányi borvidékről, organikus szőlőműveléssel a Tenkes-hegy déli lankáiról. A pincétől a ’19-es Rosier-t (kékfrankos rosé), a ’14-es Forcast (kékfrankos) és a ’17-es Haurust (olaszrizling) ajánlják. Érdemes bevásárolni húsvétig annak, aki szereti a villányi borokat, mert most kedvezményesen rendelhettek tőlük!

Grócz Pincészet FB | Grócz Pincészet webshop és szállítási infók

Tovább is van? Persze hogy van, de segíts kérlek!

Home office meg minden, de azért pörög az élet, ezt biztos Te is tapasztalod. Szeretnék minél több minőségi, egészséges felfogással rendelkező, valóban valóban minőségi borászatot felvonultatni itt. A tervem az, hogy folyamatosan, remélhetőleg naponta fogom tudni frissíteni a fenti felsorolást.

Ehhez viszont a Te segítségedre is szükségem van! 

Annyit kérek, hogy ha tudsz olyan borászatról (borbárról, borboltról is akár), akik a rendkívüli helyzet miatt még többet adnak bele a melóba mint eddig, ráadásul még szép boraik is vannak, akkor KATTINTS IDE és hozzászólásban jelezd nekem. Ha van róluk egy kis infód, ajánlasz tőlük bort, akkor azt se tartsd magadban. Köszi előre is!

És tudod: #maradjotthon #borozzotthon #rendeljbort

Hajrá!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onwine.blog.hu/api/trackback/id/tr2315556604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása