Onwine

Magyar borok Tokajon túl, külföldön

2019. július 15. 15:19 - bence.onwine

magyar-bor-vilaghiru.jpgMagyar borokat ajánlott a nagyérdemű figyelmébe Jeff Jensen a Wine Enthusiast magazin online felületén. Az elsőre talán meglepő, de mindenképp örömteli összeállításban egy-egy magyar chardonnay, zöld veltelini és egri csillag kiváló tulajdonságaira hívja fel a figyelmet a szerző.

Jeff Jensen a kevésbé kreatív, de annál beszédesebb The World Wine Guys duó egyik tagja. Ilyen minőségében otthon van a borok és a tömények terén, szeret utazni és természetesen a gasztronómiához is ért. Írt már könyvet és szerepelt TV-műsorban, tehát ha nem is nevezném irányadónak a véleményét, az a tény, hogy egy tokaji boron kívül más is megjelenhet a világsajtóban, már önmagában nagy eredmény.

Még jobb, hogy a szerző nem csupán szupersztár magyar fehérborokat választott, és ezzel még véletlenül sem szeretném lebecsülni az érintett pincészeteket. Remek, hogy például a már-már ikonikusnak számító Kovács Nimród Battonage Chardonnay mellett elfér egy Gál Tibor Egri csillag is, még akkor is, ha az egri csillagot, mint bort én mondjuk nem szeretem. 

Nem fogom ismételni Jeff Jensent magyarul, csupa szépet és jót ír a citált magyar borokról, amelyek a következők:

 

  1. Kovács Nimród Borászat - Monopole Battonage Chardonnay 2015 (?) - évjárat nem biztos
  2. Count Károlyi - Grüner Veltriner - évjárattal kapcsolatban nem tudok mit mondani
  3. Gál Tibor Pincészet - Egri Csillag - 2018(?)

 

A fentiek közül, amit vétek lenne kihagyni és bármikor újra levenném a polcról, az Kovács Nimród battonage chardonnay bora. Gyönyörű tétel, elképesztő vajas textúrával, szerintem pont annyi hordóhasználattal ami még nem zavaró, de nagyon jól áll a chardonnay-nak. Régi nagy kedvenc, Jeff Jenson meg is hozta a kedvemet, hogy felkutassak belőle egy palackkal.

A Count Károlyi pincészetről még soha életemben nem hallottam, de gyanítom, hogy azok közé a magyar pincészetek közé tartozik, amelyek külföldi tulajdonban állva főleg külföldre termelnek. A Count Károlyi zöld veltelinije, ha jól látom, akkor a Binderer St. Ursula Weinkellerei GmbH tulajdonában állhat, de ha bárkinek közelebbi infója van róluk, ne adj'Isten még kóstolta is a szóban forgó Grüner Veltrinert, akkort azonnal jelezze kommentben, tényleg érdekelne, hogy milyen és hogy hol lehet beszerezni. Előre is köszi!

Gál Tibor egri csillaga soha nem fog az általam keresett borok közé tartozni, de ez legkevésbé sem a borász, vagy a bor hibája, nekem egész egyszerűen nem jön be az egri csillag, ez van. Ettől még örülök, hogy a Wine Enthusiast hasábjain szerepelhet, maga az Egri Csillag is olyan fajta bor, ami sikeres lehet külföldön (is). 

Igazából nem tudom, hogy miért pont ez a három bor érdemelte ki Jeff Jenson figyelmét, lehet, hogy csak ezt nyomta a kezébe egy ügyes PR-os, de nem is lényeg. Jelenleg ott tart a magyar bor külföldi jelenléte és megítélése, hogy minden apró, pozitív megjelenésnek örülnünk kell, és én ennek megfelelően örülök is ennek a pár sornak!

A méltatásokat IDE KATTINTVA olvashatjátok.

kattints4.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onwine.blog.hu/api/trackback/id/tr314947638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása