Onwine

Saját kormánya küldte padlóra a dél-afrikai borászatokat

2020. július 27. 12:56 - bence.onwine

south-africa-4608347_1280.jpgBár mindenki meg volt róla győződve, hogy a karantén/kijárási korlátozás alatt sokkal több alkoholt ivott, mint általában szokott, általánosságban elmondható, hogy az alkoholos italok piaca erősen visszaesett a pandémia alatt. Nincs ebben semmi meglepő, a vendéglátás teljes zárlatával a piac egyik nagyon erős közvetítője esett ki a körforgásból - különösen igaz ez akkor, ha a magasabb minőségű, prémium borokról van szó.

Globálisan elmondható, hogy a borászatok megsínylették a koronavírus-járvány miatti intézkedések hatásait, de annyira senki nem járt rosszul, mint a dél-afrikai borászok. Dél-Afrika volt az egyetlen hely a világon, ahol a kijárási korlátozás alatt az alkoholos italok árusítását is betiltották, ráadásul a borexport is tiltólistára került 5 hétre. 

Közvetlenül 290.000 embert érintettek a korlátozások, és az ilyenkor természetesnek vehető közösségi média kampányokon túl a vendéglátásban, borágazatban érdekeltek több dél-afrikai városban is az utcán tüntettek a szigorú korlátozások enyhítéséért. Az egységes kiállás dacára Cyril Ramaphosa elnök a jelek szerint jobban fél a koronavírustól, mint egy teljes szektor halálától. A járvány első hulláma miatt az elnök március végén vezetett be alkoholtilalmat (9 hétre), majd nem sokkal később a helyi borok exportjának a tilalmára is sor került. Június 1-jén ugyan feloldották ezeket a szigorú szabályozásokat, de Ramaphosa elnök július 12-én újfent hatályba helyezte a tiltásokat a járvány újbóli felerősödésétől tartva.

Dél-afrikai szakmai szervezetek szerint már az első hullám miatti intézkedések is 18.000 borágazati munkavállaló utcára kerülését eredményezték, és szerintük ez akár duplázódhat is, ha sokáig érvényben maradnak a tiltások. 80 borászat már így is csődbe ment, és a becslések - valamint a tavalyi értékesítési adatok - alapján heti 14 millió font bevételtől esik el a szektor hetente, csak a belső piac lezárása miatt.

A hivatalos indoklás szerint a rendkívül szigorú korlátozások mögött egyszerű egészségügyi számítások állnak. Zweli Mkhize egészségügyi miniszter elmondta, hogy az alkoholtilalom bevezetését követően jelentősen visszaestek a megbetegedéses esetek 60-70%-kal, a tiltás feloldása után viszont újból több beteget kellett ellátnia az egészségügyi rendszernek.

A világ egyik legnagyobb bortermelő országa nagy bajban van, és bár a direkt számok és következtetések alapján érthetőek a szigorú intézkedések, de vélhetően az is tragikus következményekkel járna az afrikai országban, ha egy ilyen nagy méretű ágazat teljes mértékben megroppanna, és emberek tízezrei veszítenék el rövid időn belül a munkahelyüket.

Forrás: Susan Low, Forbes.com

green_photo_beauty_skincare_facebook_cover.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onwine.blog.hu/api/trackback/id/tr4516079554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása