Onwine

Mit lehet csinálni ennyi olasz borral?

2019. augusztus 08. 10:54 - bence.onwine

redwine.gif

Rekordmennyiségű bort termeltek tavaly Olaszországban, de vajon ez jót vagy rosszat jelent például a magyar ágazatra nézve? Az olaszok egyre kevesebb bort isznak, a brit piac esetleges kiesésével pedig több száz millió liter olasz bor maradhat gazdátlanul.

Az Olaszországi Borászok Szövetsége (Assoenologi) adatai szerint Olaszországban 2018-ban 5,3 milliárd liter bort termeltek. Ez úgy önmagában sem kevés, de ha megnézzük, hogy 2017-ben még "csak" 4,2 milliárd liter bort termeltek meg az olaszok, akkor a növekedés egészen megdöbbentő (és persze a kimagaslóan jó időjárási körülményeknek is köszönhető).

Biztos a képzettségemből fakadó hiányosságaim miatt, de őszintén szólva el sem tudom képzelni, hogy ez mekkora mennyiségű folyadék, ezért számolgattam kicsit:

  • Ilyen mennyiségű bor a Duna budapesti szakaszának átlagos vízhozama mellett (2350 m³/s) több mint 37,5 percen keresztül folyna át a városon. Tehát több mint fél órán keresztül úgy tudnál ücsörögni a Duna-parton, hogy előtted színtiszta 2018-as évjáratú olasz bor tölti meg a Duna medrét.
  • A 2018-ban megtermelt olasz bor több mint 2137 db olimpiai úszómedence megtöltésére lenne elegendő.
  • Magyarországon 2018-ban összesen 375 millió litert bort termeltek, az olasz mennyiség ennek több mint 14-szerese.

Tehát ez meglehetősen sok bor, rekord is lett az amúgy is komoly mennyiséget előállító Olaszországban.

Ki fogja ezt mind meginni?

A világ borivói alapvetően nem idegengednek az olasz bor fogyasztásától, amit én teljes mértékben meg tudok érteni, az olaszok tényleg értik a borkészítés mesterségét. Vannak azonban olyan országok, ahol különösen nagy lelkesedéssel isszák az olasz borokat. Az olasz borászok legnagyobb exportpiaca Németország (2017-ben az összes megtermelt olasz bor negyede kelt itt el), az Amerikai Egyesült Államok és Nagy-Britannia, de meglepő módon a franciák is több száz millió liter bort vásárolnak Olaszországból évente.

A lényeg, hogy eddig remekül elvoltak az olaszok, szépen elkeltek a boraik, még úgyis, hogy évek óta a világ elsőszámú borexportőre Spanyolország, ahol egész egyszerűen azt a stratégiát követik, hogy kiárazzák a piacról a versenytársakat (ezért, ha olyan statisztikát látsz, ahol a franciák és az olaszok után csak a második legeredeményesebbek a spanyolok, akkor az azért van, mert értékében elmaradnak tőlük, ettől még mennyiségben ők vezetnek évek óta).

BREXIT + olasz bor = ?

Bár évek óta napirenden van a Magyarországra érkező "olasz bordömping" visszaszorítása, eddig valahogy azért megúsztuk az igazán nagy inváziót. Persze most bármelyik magyar borász mondhatná ingerülten, hogy "1 liter is sok, ami a magyar borászatot gyengíti" és igaza is lenne ebben. A mennyiséget tekintve azonban még csak az első 20-ban sem vagyunk - köszönhetően persze a kiváló magyar boroknak és a tudatos fogyasztói bázis növekedésének.

A BREXIT előkészítése, vagy inkább végrehajtása, azonban továbbra is rendületlenül folyik, és ha nem is tűnik egyszerűnek a britek kilépése az Európai Unióból, azért az igaz, hogy napról-napra közelebb kerülünk ehhez is. Az angolok meghatározó szereplői a világ borgazdaságának, nagyon szeretnek bort inni, 2018-ban például 600 millió liter olasz bor fogyott a szigetországban. A britek Európai Unióból történő kilépése azonban folyamatban van, és ahogy közeledik a nagy nap, valószínűleg úgy lesz egyre több kereskedelmi barátja az angoloknak a világ minden tájáról. Donald Trump is látványosan közeledik a britek felé, és bár az amerikai elnök gyakran él teátrális kommunikációs eszközökkel, a kilátásba helyezett amerikai-brit kereskedelmi együttműködés értelmében akár arra is gyanakodhatunk, hogy sok más mellett amerikai borok is érkezhetnek Nagy-Britanniába. 

A világ TOP10 legnagyobb bortermelő országa között ráadásul 6 nem európai országot is találunk (USA, Argentína, Chile, Ausztrália, Dél-Afrika, Kína). Így könnyen lehet, hogy a britek legalább részben, de máshonnan is igyekeznének pótolni a minden bizonnyal drágulás előtt álló olasz import boraikat.

 

legnagyobb-bor-termelok-a-vilagon-2018.png

VIA

Magyarország vs. olasz bordömping

A magyar borászok régóta küzdenek a beáramló olcsó olasz bordömpinggel. Hangosabb probléma ezen a téren ugyan nem volt 2015 óta, de biztosak lehettek benne, hogy ha magyar borásszal beszélgettek a szakma és a magyar borok jövőjéről, akkor a leggyakoribb három téma között biztosan ott  lesz az olasz import bor. 

Az elmúlt években csend volt ezen a téren, de gyanítom, hogy az olasz termelők nem tervezik csökkenteni a szépen növekedő volument, pláne nem is terveznek új megélhetés után nézni. Arra sem látok sok esélyt, hogy hirtelen megváltoznának az olaszok borfogyasztási szokásai, mert bár sok bort isznak, de az évi fejenként 33 liter azért erős visszaesés az 1970-es években mért 110 literhez képest...

Éppen ezért nem ártana felkészülnünk arra az eshetőségre, ha hirtelen több 100 millió liter olasz bornak kéne új piacot találni, még mielőtt újra attól lesz hangos a magyar sajtó, hogy átcímkézett olasz borok lepték el a magyar boltok polcait.

iratkozz_fel_1.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onwine.blog.hu/api/trackback/id/tr3114998226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása