Onwine

A bor tényleg mindenre jó?

2019. május 29. 10:18 - bence.onwine

adult-bar-blur-696218.jpgA bor segít torokfájás esetén és remek társ a fogszuvasodás elleni harcban. Az éppen aktuális(?) “érdekes kutatási eredmény” ezúttal olasz tudósoktól származik, ennek örömére összeszedtem, hogy mi mindenre jó a bor, ha az egészségünkről van szó.

Antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően a bor enyhíti a fogszuvasodás kialakulásának a kockázatát és a torokgyulladás tüneteire is jótékony hatással van” - állapították meg tudósok és szaladt körbe a hír a magyar és a világsajtón 2019 április-májusában. A hír így egész aktuálisnak tűnik, bár az “új tanulmány” pont annyira friss, mint egy elfelejtett rosé a boros polc aljáról, de most nem is ez a lényeg.

Csak röviden: a most újnak kikiáltott tanulmány, ami egyesek szerint a Journal of Agricultural and Food Chemistry legújabb számában jelent meg, valójában 2007-ben jelent meg, de a folyóirat legalább stimmel. Meg is írták akkor a lapok a felfedezést (magyarok, nemzetköziek egyaránt), de időről-időre azért előszedik az "új tanulmányt". Rövid böngészés után 2011-ben is megírták, ezúttal viszont valamiért a külföldi és a magyar médiumok egyaránt új tanulmányként hivatkozzák Gabriella Gazzani professzor asszony és csapata kutatási eredményét. Nem jártam utána, hogy vajon honnan indult az "új tanulmány" fake news, de akár INNEN is jöhetett: a szerző magabiztosan jelöli meg "new study"-ként a hivatkozott és linkelt, 2007-es tanulmányt.

Fogszuvasodás és torokfájás ellen

A bor érdemeit természetesen nem csökkenti a tény, hogy már 2007 óta ismeri a tudományos és a boros világ a fogszuvasodás elleni, valamint az egészséges torok melletti pozitív hatásait a vörös- és fehérbornak egyaránt.

Sőt, valójában már 1988-ban vizsgálták - több másik alkoholos ital mellett - a bor antibakteriális tulajdonságát, ami már ekkor bizonyosságot nyert. Különböző baktériumokon 1998-ban is vizsgálták a bor jótékony hatását, és az igazat megvallva, ha az antik időkig visszamegyünk, akkor azt látjuk, hogy már a római katonákkal is bort itattak, hogy elejét vegyék a vérhasnak.

A közhiedelemben, vagy (kissé eufémisztikusan) népi gyógyászatban szintén gyakran ajánlott betegség, torokfájás esetén a forralt bor fogyasztása, vagy a borral történő gargalizálás.

oblogessen-naponta-borral-1942.png

A Szőlő- és Borpropaganda Iroda 1942-ben képeslapokon hívta fel a figyelmet a torokfájás és a bor kapcsolatára. A grafika Gönczi Gebhardt Tibor (1902-1994) grafikus érdemes, a képeslap a szerző saját tulajdona.

 

Az ominózus olasz tanulmány szerint a vörös- és fehérbor egyaránt alkalmas arra, hogy fogyasztója elejét vegye a fogszuvasodásnak. A bor antibakteriális aktivitása ugyanis a streptococcus baktériummal szemben is megnyilvánul, ami mind a torokfájás, mind pedig a fogszuvasodás kialakulásáért felelőssé tehető.

Egyáltalán nem megkérdőjelezve Gabriella Gazzani professzor és csapata eredményeit, azért mégiscsak óvva intenék bárkit a túlzott boros gargalizálástól. Főleg a fehérbor nincs túl jó hatással a fogzománcra, közülük is a rizling a legveszélyesebb.

Szíved, immunrendszered, hangulatod: szeretik a bort

A franciák szeretik a bort, ezzel amúgy nincsenek egyedül a kontinensen, de még azzal sem, hogy nagyon szeretik a vörösbort. Az viszont már felkeltette a kutatók figyelmét, hogy a franciáknál feltűnően alacsony a szívrohamot kapók aránya. Több se kellett a Harvard Egyetem tudósainak, hogy kimutassák a szükséges vizsgálatok elvégzése után, hogy a vörös szőlőszemek magjában, valamint héjában található flavonoidok csökkentik a koleszterinszintet, és a vérrögök kialakulását is.

Spanyolországban 4000 fő vett részt abban a kutatásban, ami végül kimutatta, hogy a vörösborban található antioxidánsok hatékony védelmet nyújtanak a nátha (meghűlés, megfázás) ellen is.

matt-lamers-679346-unsplash.jpg

Fotó: Matt Lamers on Unsplash

 

Óvatosan kell minden olyan témáról írni, ami egy alkoholos ital pozitív hatásairól szól, és ez hatványozottan igaz abban az esetben, amikor pszichológiai problémák kerülnek előtérbe. Ezzel együtt azonban tény, hogy norvég kutatók vizsgálták a mértékletes borfogyasztás és a depresszió kapcsolatát, és arra jutottak, hogy ritkábban alakul ki a mértéket tartani képes borivóknál depresszió, mint azoknál, akik soha nem fogyasztanak alkoholt.

Szintén olasz kutatók pedig arra jöttek rá, hogy bizonyos vörös szőlőfajták tartalmazzák a melatonin nevű alváshormonhoz hasonló(!) anyagot, ebből kifolyólag egy kisebb pohár vörösbor lefekvés előtt még abban is segíthet, hogy könnyebben aludjunk el.

Vércukorszint, prosztatarák, Parkinson-kór, túlsúly: nem szeretik a bort

A vörös szőlő héjában szerencsére nemcsak flavonoidok, hanem rezveratrol is található, ami pedig a vércukorszint szabályozásában segíti a borivót. A rezveratrol emellett az Alzheimer-kór megelőzésében, a Parkinson-kór kezelésében és a szemizmok öregedésének meggátolásában is segíthet.

Szintén a Harvardon mutatták ki, hogy kisebb a prosztatarák kialakulásának esélye azoknál a férfiaknál, akik minden este megisznak egy kis pohár vörösbort.

 

louis-hansel-1528454-unsplash.jpg

Fotó: Louis Hansel on Unsplash

 

Az amerikai Purdue Egyetemen a bor túlsúlyra gyakorolt hatását is vizsgálták. Az alkohol úgy általában szigorúan tiltott tétel minden diéta esetén, de a bor esetében nem feltétlenül kell annyira szigorúan venni a szabályokat. Szintén a vörös szőlő héjában található rezveratrol segítheti az egészséges testsúly elérését és fenntartását, mert akadályozza a zsír lerakódását a szervezetben - természetesen csak mértékletes italfogyasztás esetén.

Milyen borból mennyit kell inni, hogy 100 évig éljek?

A fentiek ellenére a bor nem csodaszer, és még csak nem is gyógyhatású készítmény, még úgysem, hogy évtizedekkel ezelőttig a tokaji aszúról ezt gondolták és gyógyszertárban árulták. A bor jó esetben  - legyen az vörös, vagy fehér - egy természetes körülmények között létrejött alkoholos ital, gyümölcsből készül, nem meglepő tehát, hogy vannak jótékony élettani hatásai.

Nem is írtam le valamennyi vélt vagy valós pozitívumát, biztos, hogy vannak és lesznek is még olyan kedvező tulajdonságai, amikre én most nem tértem ki. Ezek a hatások inkább csak azt bizonyítják, hogy a bor, mint ital egy természetes folyamat eredménye, de semmiképp sem szabad gyógyszerként tekinteni rá és mindenképp meg kell említeni az alkohol káros hatásait.

Pozitív élettani hatása is csak abban az esetben lehet, ha mértékkel isszuk, de olyan is van sajnos, akinek egyáltalán nem szabad bort innia. Tehát csak okosan és mértékkel!

iratkozz_fel_1.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onwine.blog.hu/api/trackback/id/tr3514866648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása