Onwine

A tokaji borászok meghódítják a mozikat is

2019. július 17. 13:17 - bence.onwine

folyekony-arany-tokaj-szepsy.jpgSzeptemberben a mozikban is bemutatkozik Tokaj, a borvidékről és azon belül is az aszúról Almási Tamás készített dokumentumfilmet. A rendező ismert és népszerű tokaji borászokkal keresi a választ a régió és a modern piac időszerű kérdéseire.

A Kossuth-díjas rendező 78 perces filmben járt utána, hogy vajon miért lett a világ egyik legdrágább és legkeresettebb borából, a tokaji aszúból, ha nem is alig ismert, de mindenképpen kevésbé populáris ital. Az egykor uralkodók és ünnepelt művészek egyik kedvenc borát előbb a filoxéra és a világháborúk, majd a kommunista államberendezkedés sem kímélte, és kérdés egyáltalán, hogy a mai borízlésnek mennyire felel meg az aszú.

A tökéletesen egyedülálló borkülönlegesség átlagon felüli minőségéért tokaji borászok küzdenek nap, mint nap. A dokumentumfilmben Almási Tamás többek között a már-már élő legendának számító Szepsy Istvánnal, a Tokaj Oremus szőlőbirtok vezetőjével, Bacsó Andrással, valamint az újságíróból lett tokaji borásszal, Alkonyi Lászlóval beszélgetett.

A borászok a nagy bort és a régi időket "kergetik" és együtt keresik a rendezővel azokat az okokat, amelyek Tokajt visszasorolták a világ nagy bortérképén, illetve beszélnek a kitörési lehetőségekről is, amelyeknek köszönhetően Tokaj újra visszatérhet a világelitbe. Ténylegesen és érezhetően, nemcsak elméleti síkon és történeti hagyományok mentén.

A Folyékony Arany című film premierje 2019. szeptember 14-én lesz a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon, a miskolci Művészetek Házában. Az országos mozihálózatban ezt követően, szeptember 19-étől látható az alkotás, amelynek hivatalos adatlapja IDE KATTINTVA érhető el.

iratkozz_fel_1.png

A borítókép a Folyékony arany című film hivatalos Facebook oldaláról származik, amelyet IDE KATTINTVA érhettek el.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onwine.blog.hu/api/trackback/id/tr3414967582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása